18 (29) листопада 1766 року народився Платон Якович Гамалія  — моряк, капітан-командор, педагог, перекладач, учений, автор перших підручників з морської навігації, судноводіння та кораблебудування.

Платон Гамалія походить зі старовинного козацько-старшинського роду Гамаліїв, народився в селі Малютинці Пирятинськї першої сотні Лубенського полку (нині Пирятинського району Полтавської області) у родині бунчукового товариша Якова Галії та його дружини Катерини.

Навчався у Київській Академії та кронштадтському Морському корпусі (закінчив 1784 року першим у випуску мічманом). Служив на Балтійському флоті, брав участь у Російсько-шведській війні (1788—1790 роки), після чого переведений до Морського корпусу, де з 1791 року виконував обов’язки ротного командира й викладача, з 1795 року — інспектора класів. Автор підручників і досліджень з математики, механіки, фізики, навігації і судноводіння, теорії кораблебудування, історії флоту тощо. Серед його вихованців — Михайло Лазарєв.

1805 року призначений членом Державного адміралтейства. 1809 року був у тривалій відпустці через хворобу. 1811 року увільнений від посади, повернувся до України. Пішов з життя 21(9) липня 1817 року в маєтку Лисогори Борзнянського повіту Чернігівської губернії (нині село Ічнянського району Чернігівської області).

1805 року ім’ям Платона Гамалії мореплавець Іван Крузенштерн назвав ріг на острові Хонсю в Японському морі, а у 1966 році на його честь було названо скелю Гамалія в Антарктиді, на Землі Королеви Мод.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *