В Інституті Військово-Морських Сил відбувся випуск молодих лейтенантів

Урочистий випуск лейтенантів відбувся в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”.

Офіцерський корпус національного флоту поповнився новими професіоналами, патріотами, які були виховані в стінах Інституту за найкращими європейськими традиціями. Лицарями України: штурманами, артилеристами, торпедистами, мінерами, радистами, водолазами, ракетниками, фахівцями морально-психологічного забезпечення.

В церемонії випуску взяли участь командувач ВМС віцеадмірал Олексій Неїжпапа із заступниками, начальник регіонального управління Морської охорони адміністрації Державної Прикордонної Служби України контрадмірал Олег Костур, виконувач обов’язків ректора НУ “Одеська морська академія” Олександр Шемякін, аташе з питань оборони при посольстві Італійської Республіки полковник Емануеле Канале Парола.

Присутні заслухали відеозвернення Президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського.

“Зараз ви – молоді офіцери, і всім вам ще належить проявити себе, свої якості, свою силу. Вам ще належить вирости в досвіді і в званнях. Але я не сумніваюся, що серед вас є ті, хто обов’язково виросте з командирів у командувачі, хто зараз вдячний своїм наставникам, а й сам обов’язково стане наставником для інших, коли вже нові покоління українців прийдуть вчитися бути офіцерами”, – заявив глава держави.

Слово також узяв командувач Військово-Морських Сил Збройних сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа:
“Панове офіцери! Так до вас звертатимуся відсьогодні. Я вас вітаю з випуском. Минули чотири роки. Ви навчалися в складні часи для нашої держави. Два роки триває повномасштабна війна. І ці випуски, які відбулися в цей період, вони увійдуть в історію. Ви вибрали саме складне — шлях захисника України, шлях офіцера, й відсьогодні ви нестиме відповідальність не тільки за себе, а й за людей, за техніку, за виконання завдань. І за перемогу. Що б не сталося, ми з вами повинні пройти цей шлях до кінця. Я хотів би подякувати Інституту Військово-Морських Сил за підготовку — керівництву, всьому особовому складу. Вперед до перемоги!”, – сказав він.

Начальник Інституту Військово-Морських Сил капітан 1 рангу Максим Кіріакіді побажав випускникам нових звершень, кар’єрного зростання, а найголовніше — Перемоги над ворогом.

“Сучасні техніка та озброєння змінюються у неймовірному темпі, що вимагає від вас бути професіоналами, які зможуть відігравати провідну роль у змінах у вітчизняному флоті протягом наступних десятиліть. Отже, сьогодні пам’ятний день, коли лави наших Збройних Сил поповняться новим поколінням морських офіцерів, основний обов’язок яких боротися щодня, являти собою небезпечну, стримуючу загрозу для збереження силою миру та безпеки у світі. Тому ви повинні залишатися сильними та адаптивними, принциповими та самовідданими лідерами, які перетворять національні ВМС у приречені на Перемогу”, – підсумував він.

Випускникам вручили погони, дипломи та кортики, зачитали наказ Міністра оборони України про присвоєння їм первинних офіцерських звань. Після цього вони склали урочисту Клятву офіцера.

Також лейтенанти попрощалися з Бойовим прапором Інституту Військово-Морських Сил і, за традицією, по черзі вдарили в корабельний дзвін, ринду, голосно виголосивши свої нові звання і прізвища.

Найкращі випускники отримали цінні подарунки від Командувача Військово-Морських Сил та начальника Інституту, а лейтенант, який пройшов підготовку у Військово-морській академії Італійської Республіки (Ліворно), – італійський морський кортик з рук військового аташе цієї країни.

Одесит Віктор, який отримав сьогодні лейтенантські погони та кортик, розповідає, що прийняв рішення присвятити своє життя військовій справі ще 2014 року, після початку російсько-української війни. Він перший військовий у своїй родині. До Інституту закінчив військовий ліцей. Зізнається, що планує в майбутньому стати головнокомандувачем Збройних Сил України.
“Хочу привітати кожного свого однокурсника, подякувати всім причетним, хто підтримував нас на цьому великому шляху, – каже лейтенант. – Крім того, цими днями завершується навчання в інших вищих військових навчальних закладах. Хочу привітати всіх молодих офіцерів, побажати їм сил, відваги, міцного флотського здоров’я. Ми разом, спільними зусиллями доб’ємося Перемоги. Слава Україні!”

Уродженка українського Криму Валерія — одна з чотирьох дівчат, які сьогодні стали лейтенантами. Розповідає, що з військової родини. Її батько теж офіцер Військово-Морських Сил.
«В мене з ним тісний зв’язок, він завжди мене надихав. Я спостерігала за його діяльністю, бачила, як він спілкується з підлеглими, переймається їхніми проблемами. До 2014 року ми жили в Севастополі. Батько не зрадив присязі, й ми переїхали до Одеси. Саме тоді я вирішила зв’язати своє життя з ВМС. Так, на мій вибір вплинув батько. А ще у моряків форма гарніша», – посміхається лейтенант.

Найближчим часом молоді офіцери вирушать за місцями несення служби, на кораблі та в підрозділі ВМС ЗС України та Морської охорони Держприкордонслужби України. Попереду – важкі випробування, які рано чи пізно закінчаться. Закінчаться перемогою України. Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *