Науковці Інституту Військово-Морських Сил презентували нову розробку – «плащ-невидимку» для армії

Нову розробку – “плащ-невидимку” для воїнів Сил оборони – презентували в ефірі телеканалу “Суспільне” представники науково-дослідного центру “Державний океанаріум” Інституту Військово-Морських Сил – доктор технічних наук, професор Костянтин Боряк та його співавтор Максим Боряк.

Йдеться про серію спеціальних маскувальних накидок, які роблять бійців практично невидимими для технічних засобів спостереження та розвідки противника – скажімо, тепловізорів.

Також плащі маскують солдатів у видимому спектрі, оберігають від холоду, високих температур і вогню.

Розроблено різні варіанти – для снайперів, звичайних піхотинців тощо.

Костянтин Боряк каже, що в зарубіжних аналогів основна увага приділяється матеріалу, з якого зроблено плащі, в той час як український виріб – це не лише багатошаровий матеріал, а й специфічна конструкція, що працюють лише разом. Тому в учених два патенти – на матеріал і конструкцію.

Ще цікаво, що іноземні плащі, як правило, втрачають маскувальні властивості під час прання, а український – ні. Російські вироби тонші, в них використовується фольга, яка через якийсь час нагрівається, і людина стає видимою для тепловізора. У плаща, створеного співробітниками “Державного океанаріуму”, така проблема відсутня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *